werkwijze
Bij aanmelding wordt er een afspraak gemaakt met één of beide ouders voor een intakegesprek. Hierin bespreken we de reden van aanmelding en overlopen we de ontwikkeling van de patiënt. Samen wordt bepaald welke onderzoeksdaden zullen worden gesteld en wanneer die zullen doorgaan. Na het diagnostisch onderzoek wordt een tweede oudergesprek gepland waarin de onderzoeksresultaten worden besproken. Soms is het nodig om een patiënt door te verwijzen naar o.a. een specialist (kinderarts, NKO-arts, (kinder)neuroloog, (kinder)psychiater enz...), een kinesist, het CLB, een psycholoog of een revalidatiecentrum.
Indien uit het onderzoek blijkt dat logopedische behandeling aan de orde is, wordt er een individueel logopedisch behandelingsplan opgemaakt. Indien u recht hebt op terugbetaling door het ziekenfonds volgen een aantal administratieve stappen teneinde de aanvraag bij de Medisch Adviseur van uw ziekenfonds te kunnen indienen. De logopedische therapie, die in de praktijk, op school (voor kleuters en leerlingen van de lagere school) of aan huis kan doorgaan, wordt gepland in overleg met alle betrokken partijen. Met de scholen van Driespan(Wingene, Zwevezele en Ruiselede) hebben we een samenwerkingscontract afgesloten.
We maken regelmatig tijd vrij om in de praktijk, op school en/of thuis de vorderingen van de patiënt te bespreken en eventueel het handelingsplan bij te sturen. De ouders worden dan ook minstens om de zes maanden verwacht op een oudergesprek om de evolutie van hun kind te bespreken. Ook op het einde van elke therapeutische sessie is er kans tot uitwisseling.
Na het beëindigen van de logopedische therapie is opvolging van de patiënt soms aangewezen.